2023. szeptember 5., kedd

Tavi Kata Nincs több titok

 TAVI KATA

NINCS TÖBB TITOK


fülszöveg

Ne félj rám bízni a titkaid!

Hadik Helgát egy buliból hazafelé néhány fiatal kirabolta, és azóta fél kilépni a házból. A barátai nem hagyják, hogy teljesen bezárkózzon, és a bosszantó, ám annál helyesebb évfolyamtársa, Korányi Dani is felajánlja, hogy segít neki legyőzni a félelmeit. A fiú önvédelmi órákat tart gyerekeknek, és úgy gondolja, Helgának is tudna mit tanítani.

De ki ez a titokzatos fiú? Vajon miért segít? És Helga szigorú apja miért nem nézi jó szemmel ezeket a különórákat? Helga egyre jobban megnyílik Daninak, míg a fiú zárkózott, titkolózó marad. A lány egy idő után nem tudja eldönteni, hogy saját maga vagy Dani lenyűgöző társasága miatt várja-e a találkozókat. Ráadásul a támadók kilétére is fény derül, ami nehéz döntés elé állítja Helgát.

Vajon mennyit érnek a régi és az új barátságok? Milyen titkokat rejthet Dani múltja? És Helga valaha is ki mer állni saját magáért?

Ismerd meg a történetét, és higgy magadban te is!


A Nincs több titok egy újabb komolyabb témákat feszegető regény. Melyhez egy egyszerű de nagyszerű borító tartozik.

Ne tévesszen meg senkit a Vörös Pötty a borítón, ez nem habos romantikus lányregény. Bár a romantika felbukkan, ez igaz, de számomra alig érzékelhetően csak finoman meghúzódik a háttérben, s ha teret is kap akkor sem ordít az olvasó arcába. Helyette számos komoly téma kerül terítékre, az alapkonfliktus pedig egy olyan esemény, ami mindenkiben nyomot hagyna, korosztálytól függetlenül.

Mert ugyan kit ne viselne meg, ha egy este kirabolják? Helga nyarára ez teljesen rányomja a bélyegét. Minden alkalommal megküzd a rettegéssel, ha kilép az utcára.

Az sem könnyíti meg az életét, hogy elvált szülők gyereke. Ez megint csak egy olyan helyze,t amiről sokan mesélnek, sokféleképpen olvastam már én is róla. Viszont olyan eddig nem került az utamba, ahol nem csak a gyerek gondolatait érzelmeit ismerjük megy a kialakult szituációval kapcsolatban, hanem a szülők is szót kapnak. Ezért hatalmas pirospont jár. Beszélnek a házasságukról, megindokolják miért romlott meg, másfelől senkinél nem éreztem ebben a szituációban, hogy az áldozat szerepében tetszelegne.

Egy picit talán megosztó téma a graffiti. Egyesek szerint művészet mások szerint vandalizmus. A regényben három karakterből egy képviseli a művészibb ábrázolásmódot, vele szemben a másik kettőt nevezhetjük inkább “vandálnak”. Persze az egész attól az embertől függ, akinél a festékszóró van. Rajta múlik mire használja az eszközt. A megítélés szerintem viszont attól függ az ember mivel találkozott többet élete során.

Nagyon megörültem, mikor egy számomra fontos téma került ismét említésre, mégpedig az önvédelem. Az főleg boldoggá tett, hogy a szerző kitért arra, ez sokkal több annál, mint hogy megtanulod fizikailag megvédeni saját magad. A tudat, hogy képes vagy erre erőt és önbizalmat adhat. Sokszor talán csak erről van szó. Egyszerűen az illető tudni akarja hogy képes megvédeni magát, ha a helyzet úgy kívánja. Persze az igazán rázós helyzetekben nem szégyen a futás, hanem hasznos.

Ti hogy álltok ahhoz a feltevéshez, mely szerint minden betegség lelki eredetű? Számos cikk született már ebben a témában, regény lapjain én mégis kevésszer találkoztam vele. Mintha az emberek nagyrészénél ez a téma nem is létezne. Vagy a lelkidolgok vagy a lelkünk egészsége.

Igaz ez csupán érintőlegesen említett téma, de Helga és az anyja betegségét is lelki dolgokra vezeti vissza szerző. Miért ne lehetne? Szerintem mindannyian sokat tudnánk mesélni arról, miket produkál a testünk, ha a lelkünk nincs rendben.

Ami a karaktereket illeti, Helgával abszolút együtt tudtam érezni, nem csak azzal kapcsolatban, ahogyan a támadásra reagált, hanem hogy mennyire nehezen mer kiállni magáért. Minden egyes alkalom küzdelem, de ha sikerül akkor egy apró győzelem.

Dani szálát lassan bontja ki a szerző, ám mikor végül megtette arra gondoltam ez a srác külön könyvet érdemelne, hiszen annyi minden történt vele. Fontos megemlíteni, amit a szerző is hangsúlyoz Dani esetében. A gyerek nem felelős a szülő tetteiért és hibáiért. Nem ítélheted el a fiút az apja bűneiért, a fiú nem az apja. Persze bizonyos esetekben sajnos a gyerek mivel nem látott más mintát és segítséget sem kapott, hogy másként cselekedjen a szülő útját járja be.  Vannak azonban akik mindent elkövetnek, hogy más útra lépjenek, mégis megítélik őket a szüleik hibái alapján.

Akinél felmerült még bennem egy külön történetre való igény az Patrícia a Helgát megtámadó graffitis trió egyetlen lány tagja. Nem csak azért, mert ő képviseli számomra ennek a művészi vonalát, hanem a könyv véngén tanúsított viselkedése miatt. Úgy éreztem mintha valami változott vola. Kíváncsi lennék ugyanúgy élte az életét, mint előtte, vagy ez az egész változást idézett elő.

Összességében szerettem a könyvet, és hiába a Vörös Pötty több megosztó és elgondolkodtató témát érint. Éppen ezért szívesen ajánlanám különböző korú olvasóknak. Hiszem, nem csupán a fiatal felnőtteknek nyújthat minőségi szórakozást.

A szerző következő könyvét pedig izgatottan várom.

Borító 5/5

Történet 5/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése