2020. június 14., vasárnap

Szaszkó Gabriella Kora február (Midlife Crisis 1.)

SZASZKÓ GABRIELLA
KORA FEBRUÁR (MIDLIFE CRISIS 1.)


fülszöveg
Anna és Josh nem ismerik egymást. Mindennek ellenére egy ágyban ébrednek fel egy ismeretlen, elszigetelt helyen, miközben odakint hóvihar tombol. A házban kutakodva hamarosan ráébrednek, hogy öt év kiesett az életükből, hiába próbálnak visszaemlékezni, sehogy sem sikerül. Öt év alatt azonban rengeteg minden történhet egy ember életében. Vajon Joshnak sikerült kiszabadulnia az egyetemi időszak fojtogatásából, és valóra váltotta az álmát, hogy menő rockzenész legyen? Vajon Anna hozzáment feleségül egyetemista szerelméhez, és megtalálta mellette a boldogságot? Mind a ketten előre tervezték az életüket, megálmodták, hová is akarnak jutni harmincas éveik elejére. De ha minden a terv szerint alakult, hogyan lehetséges, hogy egymás mellett ébredtek egy ismeretlen helyen?

A világukat már csak az borítja fel még jobban, amikor felfedezik, hogy álmaikban lassan visszapárolognak az elmúlt évek emlékei. Hamarosan kiderül, hogy a kiesett öt év elképesztő meglepetéseket tartogat.

A borító számomra telitalálat a színeivel és az egyszerűségével. Remélem a következő kötet is valami hasonló köntöst kap majd.
A Pennington trilógiához képest picivel könnyedebb és talán szélesebb réteghez szóló történetet rejtenek a lapok. Ám ez ne tévesszen meg senkit. Akad elgondolkodtató és szívet összeszorító pillanat bőven.
Mindezek mellett pedig az egészet uralja egy rejtély ami már a fülszöveg elolvasása után szöget ütött a fejembe. Mégis hogyan kerül a két fiatal Vermontba, úgy, hogy életük elmúlt öt évére nem emlékeznek?  Ez eleinte adott egyfajta thriller beütést a történetnek, aztán ahogy telik az idő, és egyre több részletet tudunk meg, ez az érzés elhalványult. Akkor csak arra gondoltam, hogy ennyire kétségbeesett lépést könyves karaktertől még sosem láttam! Én biztosan nem mentem volna bele ilyesmibe, de ez az én véleményem.

A történet ismét két szálon fut.
 A jelenben Anna és Josh egymás mellett ébrednek a házban, idegenként. Napról napra próbálják kideríteni hogyan kerültek oda, és mégis mit jelenthetnek egymás számára.
A múltban a két fiatal útját kísérjük figyelemmel, mely végül egy bizonyos döntéshez és a faházhoz vezetett.
Josh fiatalon zenei karrierről álmodott, sikerre is vitte Midlife Cirisis nevű együttesét. 
Anna egy sikeres producer Patrick feleségeként lavírozik az irodai munkában, miközben szeretné megtalálni saját magát.

Nem árulok el nagy titkot, hogy ők ketten egymásba szeretnek, ez adja majd az alapkonfliktust. Ennyiből simán rá lehetne húzni, hogy sablonos romantikus regény, szenvedő karakterekkel. Egy picit talán igen, a szerző mégis fájóan életszerű jeleneken át tárja a szemünk elé ezt a kapcsolatot.
Igazából kettejük kapcsolata, már gondolkodóba ejtett. Rossz emberek amiért engedtek a vonzalmuknak? Ki hibáztatná azt az, aki ki akar lépni egy nem működő házasságból? Hozzáteszem, a nem működéshez is két ember kell, szintúgy, mint a működéshez. 
Patrick nem rossz ember, egyszerűen csak a munkájának él, de szereti Annát, ezt egy percig sem vontam kétségbe. Sokszor sajnáltam a férfit, és úgy gondoltam, sokkal tisztességesebb lett, volna, ha egyenesen a szemébe mondják az igazságot.
 Anna ott szúrta el, hogy egyszerűen nem beszélt arról, hogy ami van az neki nem esik jól, vagy kellemetlenül érzi magát munkahelyen vagy egy adott szituációban. Ki tudja talán saját maga döntötte el, hogy a férjét ezek nem érdekelnék, vagy esetleg próbált beszélni vele, egyszerűen csak a másik fél nem tudott mit kezdeni a hallottakkal.
Szóval amíg az egyik fél, szép és jövedelmező karriert épített magénak, a másik csendben szenvedett mellette, ki tudja, ha nem jött volna Josh, Anna csendben létezett volna, talán élete végéig. Magáért sosem állt volna ki, Patrick akaratának viszont mindig behódolt volna, akinek a lány sosem volt elég fontos.

Talán éppen a zenész felbukkanása, az általa keltett érzelmek döbbentették rá a lányt, hogy az élete amit él talán nem is lehet annak nevezni. Más volt, izgalmas, Anna úgy érezte Josh mellett végre élt! Ezzel nincs is semmi baj, csak hát mellette ott volt a több éves kapcsolat, a rossz mellett azért megtűzdelve kellemes emlékekkel.

Dühített a lány döntésképtelensége, úgy éreztem csak kínozza magát és a két férfit is. Végül pedig eljut oda, hogy inkább bevállal egy kétes kísérletet Josh-sal, remélve hogy szó szerint kitörölheti őt az életéből.

Vele ellentétben Josh sokkal közelebb állt a szívemhez, nem álltatta magát, sem Annát. Mindenét kockára tette érte amiért küzdött. Őszinte leszek, haragudtam volna rá, ha eldobja a zenekart Annért.
Persze eszembe sem jutna azt mondani, a lány határozatlansága az oka mindenek, de azért egy kicsit mégis.
Ettől nem tartom negatív főhősnek, egyszerűen egy ilyen karakter, aki által jól láthatjuk hova vezethet az ekkora fokú határozatlanság.

Szerettem ezt a könyvet. Szórakoztató helyett inkább elgondolkodtató volt, (akkor is ha a szituáció amiben a szereplők találták magukat előttem idegen). Sokszor meg kellett állnom gondolkodni az olvasottakon. Szerintem messze nem fiataloknak szóló regény, viszont sokaknak adhat erőt vagy nyújthat támaszt.

Iszonyú kíváncsi vagyok milyen meglepetéseket tartogat a folytatás!  Kétlem, hogy könnyed és rózsaszín történetet kapunk. Abban viszont reménykedem, Anna picit csiszol a határozatlanságán.

Borító 5/5
Történet 5/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése