2021. június 29., kedd

Róbert Katalin 6 hét a világ

 RÓBERT KATALIN

6 HÉT A VILÁG

fülszöveg

Te ​mit tennél meg, hogy elnyerd a kamaszkori bálványod szerelmét?

Nelli évek óta álmodozik a nagy Őről, akit még a gimnáziumi színjátszókörben ismert meg. Az iskolában vonzalom ébred köztük, de K.M. leérettségizett és elballagott, a kapcsolatuknak vége szakadt, még mielőtt igazán elkezdődhetett volna. Az egykori tehetséges fiúból mostanra körberajongott színész lett, aki estéről estére a színházban kápráztatja el a közönséget.

Nelli csak távolról sóvároghat K.M. után, de a lelke mélyén biztos benne, hogy egyszer újra összehozza őket a sors. Amikor színház gyakornoki programot hirdet, a lány tudja, hogy elérkezett az ő ideje. Belecsöppen a színészek, rendezők, ügyelők, súgók titokzatos világába. Megismeri az extravagáns, csupaszív Dittát, a gyönyörű és ravasz Biát, aki nemcsak az álompasit kész lenyúlni, de talán még az állását is. Na és még valakit, aki valahogy mindig ott van a közelében…

Ám az apja ultimátumot ad: Nelli csak hat hetet tölthet el a színházban, utána a cégénél kell elhelyezkednie.

Mire elég ez a néhány hét? Megtalálja a helyét a színházban?

Vajon lángot szíthat abból a szikrából, ami kamaszként olyan sokat jelentett?

Az egyetlen magyar színházas YA regény!

Less be a színfalak mögé, kövesd Nelli szívének útjait egy különös, csodálatos világban!


A legmaradandóbb emlékem a Rómeó és Júlia. Milliószor láttam DVD-n a musicalt aztán anyuval elmentünk színházba. Emlékszem nehezen ment hogy úgy viselkedjek ahogy az egy színházban illik. Minden amit addig csak a képernyőn láttam hirtelen ott volt tőlem a színpadon! Százszor intenzívebb volt! Minden percét imádtam!

Ez tette igazán érdekessé és különlegessé ezt a könyvet, hogy beleshettem a színház kulisszái mögé. A próbákra, a büfébe, marketinges dolgokba. Durva mennyi apróság kell, hogy összeálljon egy előadás. Egy pillanatra még én is azt kívántam, bárcsak színházban dolgozhatnék, hogy részese lehessek mindannak, amiről olvastam!

 Bárcsak több ilyen regény létezne!

A borító igazából tetszett, talán mert, hiába van rajta férfi és nő, valahogy üdítően hatott, hogy nem sugárzik a párosról  vágy és szexualitás. Tény, nem is kellett volna, hiszen ez nem egy olyan történet. Valahogy még a színek is olyanok hogy jó ránézni :)

Viszont itt az elején elmondanám mi nem tetszett. Az, hogy Nelli egy srác miatt akart a színházban dolgozni, hogy azt hitte hat hét alatt összehozhat valamit. Zavaróan rá volt kattanva a srácra. Nem volt ehez ő már idős egy kicsit? Oké, lehet ez részemről csak szőrszálhasogatás, de  szerintem K. M. nélkül is jól működött volna a történet. Akkor is, ha eleinte ő volt a mozgatórugó, és hogy általa szőtte bele a a szerző a plátói szerelmet, ami szerintem egy fontos dolog. Talán nincs is olyan ember a világon, akinek ne lett volna része benne valamikor élete során.

Részemről ez inkább egyfajta fejlődéstörténet, mint “csak valami színházas, romantikus”. Hiszen,  Nelli megtanul kiállni magáért. Megtapasztalja, hogy az élet egy szemét, mert döntések elé állít, és nincs útmutató hogy melyiknek mi lesz a következménye, csak viselnünk kell őket.

Tetszett, hogy Nelli nem az a tökéletes lány, valahogy az összes szereplő emberi volt (nem rohangáltak minden oldalon agyonsminkelt, szolizott lányok és kockahasú srácok). Mindenkinek akadtak jó és rossz pillanatai, akárcsak nekünk, olvasóknak a való életben. Nem igaz?

Viszont egy kicsit olyan érzésem volt, mintha a karakterek nem lettek volna túlságosan kibontva, keveset tudtam meg róluk. Valahogy mindenki csak mellékszereplő volt. Bár kérdés, mire elég hat hét? Amúgy kíváncsi lennék mi lesz Biával és Dettivel a későbbiekben.

Összetettebb és komolyabb lett ez a könyv, mint ahogy fülszöveg alapján számítottam rá. Aki szereti a színházat, és egy kellemes kikapcsolódásra vágyik, annak mindenképpen ajánlani tudom ezt a könyvet.

Történet 5/4

Borító5/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése