2017. november 20., hétfő

Böszörményi Gyula Rémálom könyvek



BÖSZÖRMÉNYI GYULA

RÉMÁLOM KÖNYVEK


9...8...7...


Fülszöveg:

A gruftik köztünk élnek. A gruftik feketére festik a szemhéjukat, jelezve: ők látják a köztünk-bennünk élő démonokat!
Képzelj el egy olyan Budapestet, ahol a 3/b-ben lakó tatát alkesz démonok gyötrik, mióta elveszítette a feleségét. A negyedik emeleten élő, 16 éves lányt egy asmo démon arra kényszeríti, hogy mindennap vegyen valamit a plázák egyikében. A konditermek naponta zsúfolásig telnek kopasz, nagyképű, az értelmes gondolatot izomból megvető srácokkal, akikben sargatanas démonok égetik a kalóriát és az érző lelket. Oldalukon vihogó lánykák, kiknek vállán uncubus démon röhög. A sötét kapualjban egy srácot hernyó démon kábít bugyutává, hogy többé ne fájjon neki a csakis mammon pénzdémonnak élő szülei érzéketlensége… 
… Éjjel hőzöngő, ordítozó nők és férfiak áldoznak a sabathanoknak – az értelmetlen gyűlölködés démonainak – utcán, téren, autóban, focimeccsen, kocsmában, vagy a saját otthonaikban…Képzelj el egy ilyen Budapestet! Vagy talán nem is kell elképzelned? A 9… 8… 7… feltárja a valóság alatt meghúzódó igazságot, amit a gruftik rég látnak.

A 9… 8… 7… vészterhes visszaszámlálás. Mire véget ér, kinyílik a szemed…

6... 5... 4...


Fülszöveg:

2008. Budapest A 9… 8… 7…-tel valami elkezdődött! Valami felébredt! Még mindig azt hiszed, hogy ez csak játék? Reménykedsz, hogy téged nem érint? Akkor most nézz mélyen a borítón lévő lány szemébe és… Gondolkozz végre el! Nem mondhatom, hogy vedd bátran a kezedbe ezt a könyvet, hisz Lilith majd úgyis vigyáz rád. Úgy tűnik, ebben a városban mindenki csak önmagára számíthat! Annyit mondhatok, ha olvasni kezded, a tüdődben most is legyen annyi levegő, hogy még időben kiálthass: „Exi ab seo!”


3...2...1...


Fülszöveg:

A 9… 8… 7…-tel valami elkezdődött, valami felébredt, s aki mert, az szembenézett vele. 
A 6… 5… 4…-el Lilith sorsa – amit az olvasók szavazatai határoztak meg – a teljes magány lett. Miután elveszítette a szüleit és a legjobb barátait, démonvadásszá vált, s az ő kezébe került a Város jövője. 
Most pedig elérkezett a végső visszaszámlálás utolsó néhány pillanata. Ebben a kötetben Lilith története ismét csak úgy folytatódik, ahogy azt az olvasók akarták. A Város teljhatalmú ura a Fenevad, aki démonlégiói élén uralkodik, rabszolgasorba taszítva az embereket. Csupán néhány kisebb grufti osztag tart még ki, őrizve és csendben terjesztve a Tudást arról, hogy van még remény. 
Legalábbis, míg áruló nem férkőzik közéjük! 
S mikor eljön az igazság pillanata, kiderül, hogy a gruftik, darkok és gótok, kiknek éjfekete szeme valóban látja a köztünk élő démonokat, képesek lesznek-e kitartani, vagy maguk is a Sötétség hatalmába kerülnek. Óra kattan, mutatója rezzen: az éj legsötétebb órája jött el.



Mint láthattátok, trilógiáról van szó, én mégsem külön írok a könyvekről. Sokáig agyaltam azon, mit mondjak, miért szeretem ezt a történetet, és azt hiszem, az ok ezúttal nem csak a cselekményben keresendő, hanem az élményekhez, amiket a könyv nyújtott. A 9...8...7... volt az egyik első könyv, amit kikölcsönöztem a könyvtárból, mikor beiratkoztam, ráadásul egy lány javasolta, hogy olvassam el mindenképp mert annyira jó (megjegyzem ez a lány, azóta az egyik legjobb barátnőm). Ez volt az első könyvmoly képző kiadós könyv, amit vettem, és ennek a könyvnek a kapcsán látogattam ki először a Könyvhétre, ahol nem csak dedikáltattam a szerzővel, hanem közös képet is készítettünk.
Most, hogy letudtam a személyes részét a dolognak, nézzünk minden mást.
Külső:  Előnynek tartom, hogy kemény táblás és védőborítós. Ha már borító...híven tükrözik a szerző által megálmodott világot. Sötét, darkos és gót... imádtam, és azt hiszem az első lett a kedvencem. A térkép zseniális húzás! Aki végig olvassa a köteteket és beleszeret, ezek segítségével ha kedve tartja bejárhatja a helyszíneket ( nekem egyedül sajnos csak a Megyeri temetőben volt alkalmam megfordulni, de akadtak olyanok, akik a Sárga Házba illetve a Törley Kriptába is bejutottak). A térképek persze minden könyvben más helyszíneket jelölnek meg, így ha nekivágnánk, elég szép kis túra kerekedne belőle.
A fülszövegekből nem tudunk meg sok mindent, sőt szinte semmit a történetről, mégis az a néhány sor a hátoldalon és a védőborítón elég hozzá, hogy felcsigázzon, szétfeszítsen a kíváncsiság, vajon miféle történet lehet ez? Szerintem egy a borítón lévő szövegek egyébként pontosan erre hivatottak. Csupán mézesmadzagként szolgálnak.
A történet: Nem egy másik világban játszódik, hanem a miénkben. A könyvbeli személyek, iskolás lány, boltos, tanár, akár mi magunk is lehetnénk...sőt mi magunk vagyunk. Vagy mégsem? A szerző egy zseniális húzással, és gyanítom nem kevés kutatómunkával fogta a világunkat, és egyszerűen kifordította magából. Így lett Budapest egyszerűen Város, "láthatóvá váltak"  a démonok...bizony minden ember nyakában ott csimpaszkodik egy a kis fattyak közül. Pentra, prögő, tapizó vagy éppen klausztro. 
Tökéletes helyszín és személy leírások, minden érzékszervünket igénybe veszi, ettől hihetetlenül valósnak érződik. Sok helyen megfordul a főszereplő, sok mindent lát és tapasztal. Nem emlékszem, hogy egyetlen unalmas oldal is lett volna a könyvekben, mindig történt valami, ez által letehetetlenné vált számomra ( az utolsó könyvhöz anno 8 óra kellett, hogy végig olvassam).
Sokféle karakterrel találkozunk, így aztán mindenki megtalálja a kedvencét, vagy éppen azt akit elejétől a végéig gyűlöl. Kedvencem lett Slomo (aki amúgy Salamon) és Lilith (sokági irigyeltem az erejét és a kitartását) akit utálok....nincs olyan, akire ez igaz lenne. Oké, mindenkiben van olyan, amiért lehet utálni, de a szerző nem csak jónak vagy rossznak alkotta meg a karaktereit, és minden döntésnek oka van (ez még nagyon tetszett, hogy minden, ami történt valami miatt alakult úgy ahogy, nem pusztán azért, mert az író azt akarta). Kedvenc helyszínem, hmmm....a Sárga Háztól kirázott a hideg, nem jó értelemben amúgy nem hiszem, hogy ezzel kapcsolatban tudnék dönteni.
Viszont a legzseniálisabb húzása a szerzőnek az volt, hogy szabad választást hagyott az olvasóknak. E-mailben szavazhattunk, hogy a két lehetséges szál közül melyik bontakozzon ki regénnyé.  Az első könyvben arról kellett döntetnünk, hogy Lilith a démonvadász, vagy Lili a hétköznapi lány sorsa érdekel e minket (persze, hogy az előbbi nyert) a második végén azt kellett megszavaznunk két szereplő közül zuhanjon bele egy bizonyos örvénybe (ez most lehet furcsán hangzott, de ha elolvassátok érteni fogjátok).
Szóval, ezt a trilógiát azoknak ajánlom, akik nem félnek látni a valóságot ha-ha :) Viccet félretéve ha szereted a darkos-gótos dolgokat, a pörgős történeteket, megfűszerezve nem kevés izgalommal, némi romantikával (bizony, még ez is előkerül, de ne féljetek, nem csöpögős) és persze természetfelettivel akkor ezt neked találták ki!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése