2018. június 17., vasárnap

Él-e még a könyv?

Mit jelent számodra az olvasás?
Kikapcsolódást. Néha jólesik elszökni a valóságból és egy másik ember bőrébe bújni.
Másrészt tudást, annak ellenére hogy nagyon ritkán olvasok a szakmámmal kapcsolatos könyvet. 
Fejembe vettem például, hogy két logisztika tankönyvemet is újraolvasom, mert érdekel de a tanévben egyiknek sem jutottam a végére.

Melyik volt az a könyv, ami az olvasáshoz való viszonyodat meghatározta?
A kötelezők többségét nem szerettem, talán mert muszájból kellett olvasnunk őket, vagy mert olyasmikről szóltak, amikkel nem tudtam mit kezdeni. Sőt, mikor berobbant a köztudatba, a Harry Potter könyvek is teljesen hidegen hagytak, végül azonban mégis a Bölcsek Köve volt az a kötet, ami ráébresztett, hogy az olvasás lehet szórakoztató.
Egy pillanatra a kötelezőkhöz visszatérve! Az Egri Csillagokat és a Kőszívű Ember Fiait is többször láttam filmen, mindkettőt nagyon szeretem, ennek ellenére sosem olvastam őket újra.

Melyik áll közelebb hozzád, magyar vagy világirodalom?
Teljesen mindegy. A lényeg, hogy a törtet megfogjon, ha ez így van angolul is nekiállok a könyvnek.

Szórakoztató vagy szépirodalom?
Szórakoztató, többnyire pedig ifjúsági. Bár emiatt sokan ferde szemmel néznek rám, nem tartom magam elég érettnek a szépirodalomhoz, de azt hiszem, ahogyan az évek előrehaladtával változom , az olvasási szokásaim is átformálódnak velem együtt. 
Különös, már most is érzem, más témák érdekelnek, mint mondjuk pár évvel ezelőtt.

Mi a véleményed a könyv megjelenési formáiról? (E-book, nyomtatott és hangos könyv)
Szerintem mindennek van jó oldala. A nyomtatott könyv különleges. Gyönyörű, sokszor dombornyomott borítók, a jellegzetes illata, a tapintása. Ugyanakkor ennek megvan az ára is, a terjedelemről nem is beszélve. Út közben is mindig van nálam könyv, de bizony nem mindegy hogy egy hétszáz oldalas kötetet be kell préselnem a táskámba, vagy rátehetem egy könyvolvasóra.
 Ezt tekintem a legnagyobb előnynek, ha az embernek e-bookja van. Számtalan regény elfér egy kis készüléken, nem mellesleg az e-könyvek ára is sokkal kedvezőbb, mint nyomtatott testvérüké. 
Hangos könyvhöz ritkán volt eddig szerencsém, többnyire angolul hallgatom, amit az interneten megtalálok, illetve, magyarul Hugh Laurie Balek című könyve van meg amit Kulka János előadásában hallgatni élmény bármikor. Mindezek ellenére tőlem ez áll a legkevésbé közel. Nem tudja sokáig lekötni a figyelmem, és a történet sem ragad magával annyira, mintha én olvasnám.

Mégis azt mondom, nem a megjelenési forma, hanem a történet a lényeg, és az érzés, amit kivált belőlünk olvasókból.

Mennyire tekinthető bocsánatos bűnnek a digitális könyvletöltés?
Számos kiadvány legálisan elérhető, viszont rengeteg oldal foglalkozik illegális terjesztéssel. A szerző ilyenkor kérheti az oldal üzemetetőjét, hogy szedje le a regényt, de hiába, mert máshol később újra feltűnik. Tenni ellene véleményem szerint nem igazán lehet, hiszen igény van az ilyesfajta terjesztésre. Nem ritka, hogy megjelenés után két-három héttel már felkerülnek a regények.

Sokan drágának tartják a könyveket, a könyvtárak pedig bár tökéletes alternattívák vásárlás helyett, ők is a költségvetésből gazdálkodnak, és sajnos végleges tárolási lehetőségekkel rendelkeznek.

Szerinted a mai világban van-e létjogosultsága a könyvnek?
Igen. Egy dolog, hogy az interneten ma már minden könnyebben és gyorsabban elérhető, míg a könyvtárig/könyvesboltig utazni kell, csak hogy egy példát mondjak. 
Ha információra van szükségem, először az interneten nézek szét, de mellette feljegyzek könyvcímeket, amiket később próbálok megszerezni. Egy könyvben sokszor jobban bízom, mint az interneten fellelhető dolgokban.

Számos újonnan megjelent könyv kapcsán szerveznek bemutatót. Mi a véleményed az eseményről, esetleg vettél-e már részt ilyenen?
Jártam már ilyen eseményen, abból a szempontból zseniális, hogy az olvasó találkozhat és beszélhet a szerzővel. Hiába az internet, azért ezt az élményt számomra nem pótolhatja. 
Mindezek elenére, azt kell mondjam, szerintem ezek a rendezvények nem kapnak elég  jó reklámot. Könyvkiadók hírleveleire ugyan a mai napig van lehetőség feliratkozni, de ezek általában az aktuális akciókról, mint sem a programokról szólnak.
A közösségi oldalak sok embert elérnek, de egy ilyen esemény promotálásnak számtalan más módja is lehet. Hetente vagy akár naponta megjelenő lapokba, különböző rádióműsorokba is beszoríthatnák ezeket.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése