2020. február 1., szombat

Anime - Violet Evergarden

VIOLET EVERGARDEN

Kezdjük rögtön az openinggel, ami azok közé tartozott, amit mindig végighallgattam, mert tetszett, de annyi eszem sosem volt, hogy megkeressem angol felirattal, hogy miről szól. Most, hogy megtaláltam, az kell mondjam olyan gyönyörű mint maga az anime. Amit ebben az esetben a steampunk stílus tesz színesebbé, nem pedig szörnyek.

Középpontban az Auto Memory Doll-ok állnak, akiket a történet szerint egy bizonyos Dr. Orland nevű tudós alkalmazott, hogy segítsenek beteg feleségének Molly-nak befejezni a regényét, később pedig mások is igényt tartottak erre a szolgáltatásra, így komoly "iparrá" fejlődött, az emberek az írás iparaként tekintenek rá.
Akik közéjük szeretnének tartozni képzésen kell részt venniük. Meg kell tanulniuk gyorsan dolgozni írógépen, valamint egy társuk elmondása alapján úgy kell megírniuk egy levelet, hogy az tükrözze az által kívánt érzelmeket, ez a záróvizsga.

 Hozzájuk csatlakozik be a háborúból súlyos sérülés miatt visszatérő Violet, remélve, hogy megértheti a szavak jelentését, így hadnagya utolsó hozzá intézett szavát "Szeretlek".
A lány mindkét karját elvesztette, helyettük fémből készült végtagokat kapott.

Persze semmi sem megy könnyen. Violet első még a képzésen írt levele, konkrétan egy katonai jelentés, pedig a vele szemben ülő lány a háborút megjárt bátyjának szeretett volna írni gondolatokról, érzésekről, amiket nem képes szavakba önteni. Főszereplőnknek végül többedik nekifutásra sikerült megtalálnia a megfelelő szavakat, tejesítve ezzel a képzést.
A lány sokszor küzd a szavakkal, mert egyszerűen nem érti a jelentésüket, nem csak a szeretlekét, másét sem. Többször utalnak rá, hogy fiatal, szinte még gyerek ennek ellenére nem látott más a háborún kívül, a múltjáról viszont szinte semmit sem tudunk meg.

Maga az anime 13 részből áll, amik eleinte lazán kapcsolódnak, alapjáraton minden rész külön megbízást foglal magába.
 Nagy piros pont jár a készítőknek, amiért, a későbbi részek során sem feledkezünk meg egy fontosabb megbízásról.  Csak hogy egy példát mondjak; Violeltnek egy alkotói válságban szenvedő színházi rendezőnek kell segíteni, színdarabot írni. Néhány résszel később, erről a darabról látunk elismerő kritikát egy utcai hirdetőtáblán.

Minden részkülönböző élethelyzetet mutat be, Violet pedig lassan ezeken és a megírt leveleken keresztül érteni kezdi a szavak mögött megbújó érzelmeket. Viszont cselekedetei mozgatórugója továbbra is Gilbert. A haláláról azonban a lánynak fogalma sincs, szinte az utolsó pillanatig titkolják előle.
Mikor megtudja, teljesen összetörik, és ahogy az várható, ezután kapja a számára legnehezebb megbízást. Egy katonai táborba kell utaznia, ám a tábor időközben mozgósítják, a katona, aki a megbízást küldte súlyosan megsérül. Bár találkozik a lánnyal, aki a megbízást teljesítve megírja a levelet, éppen a végére érnek, mielőtt a férfi belehalna a lőtt sebbe.

Ezután nem sokkal hazatérveViolet szavakba önti a gondolatait és érzelmeit egy Gilberthez írt levélben.

Violet karakterével az anime felteszi azt a kérdést, mihez kezd magával egy katona ha nem harcolhat többé. Bár a szavak, érzelmek ismerete, megélése áll a középpontban, nem mondom, hogy kifejezetten lányoknak való, nyugodtan nézhetik fiúk is.
Minden látszat ellenére, nem egy cukormázzal bevont sorozat. Emberi sorsokról szól, ha pedig vérről,akcióról van szó nem riad vissza realista ábrázolástól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése