2020. március 28., szombat

Four Seasons Hotel Gresham Palota

Egy pesti barangolásom alkalmával döntöttem el, hogy írok erről a helyről, pedig csak elsétáltam előtte, belülről persze csak képeken láttam, de még így is lenyűgözött!

Talán sokan, ahogyan én is Four Seasons Hotleként ismerem az épületet, pedig a teljes neve, ahogyan az a bejegyzés címéből is látszik, kicsivel hosszabb.

A Gresham palota helyén korábban a Nákó ház állt, amit egy a Mária Terézia uralkodásának idején hazánkba érkező gazdag görög kereskedőcsalád építtetett 1827-ben. Ez volt a főváros legnagyobb magánrezidenciája.

1903-ban ezt a házat lebontották,  helyére pedig a The Gresham biztosítótársaság budapesti székhelyének épülete került, melyet a Vágó testvérekkel közösen Quittner Zsigmond tervezett. Azt átadásra egyes források szerint 1906-ban, mások szerinte egy évvel később 1907-ben került sor.

A ház falai között nem a részvényekkel és befektetéssel foglalkoztak a biztosító munkatársai, hanem itt éltek, amit az összesen 12 000 négyzetméteres alapterület lehetővé is tett.
A hatalmas lakosztályok mellett a földszinten helyet kapott egy bár, valamint a legendás Gresham Kávéház. az alagsorban pedig 1921 őszén a Pódium kabaré, melynek vezetője Nagy Endre nagyváradi író volt, a kabarét azonban 1923-ban betiltották.
  1936 őszén Mikszáth Kálmán keresztfia Békeffy László és Komjáti Károly közös kabaréja hozott nevetést a falak közé Pódium rók Kabaréja néven mely 1942-ig működött.

Bár a gazdasági világválság következtében a biztosítótársaság kivonult Magyarországról az épület pusztulását nem ez jelentette, hanem a második világháború, illetve az azt követő időszak. 1948-ban ahogyan sok más épületet akkoriban ezt is államosították, a hatalmas lakosztályokból pedig kisebb lakásokat alakítottak ki, bár maga az épület folyamatosan pusztult.
Érdekesség, hogy a rendszerváltás követően 30 lakó többszöri felszólításra  sem volt hajlandó kiköltözni a lakásából, közülük a legmakacsabb talán Turay Ida volt, akit végül egy neves ügyvédnek sikerült többszöri próbálkozás  és különböző trükkök alkalmazása után rávennie, hogy hagyja el a romos palotát.

Végül az 1990-es évek második felében dőlt el, hogy Four Seasons Hotel lesz a palotából.
Teljes felújítást terveztek, hogy visszaállítsák az épület régi fényét, így a munkálatok, ahogyan az már lenni szokott, a tervezettnél tovább tartottak, de, mint mindig, ezúttal is megérte.


2004-ben Four Seasons Gresham Palace Hotel néven nyílt meg.
A luxusszállodában 179 szobát alakítottak ki. A két elnöki lakosztályon túl, a 2. emeleten egy 136 négyzetméteres királyi lakosztályt is berendeztek.

A hotelnek saját fürdője van, a földszinten található a Gresham étterem, valamint a Páva Udvarban kapott helyet a bár, ahová szívesen várják az utcáról betérő vendégeket egy italra.


A képek forrása szeretlekmagyrorszag.hu. A képeket Mervai Márk készítette

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése