2020. március 21., szombat

Sigríður Hagalín Björnsdóttir A sziget

SIGRÍÐUR HAGALÍN BJÖRNSDÓTTIR
A SZIGET

fülszöveg
Emlékszel, hol voltál, amikor megtudtad?
Az elmúlt évek egyik legérdekesebb izlandi regénye izgalmas, valószerű és borzongató történet az elképzelt jövőnkről.
Az általunk ismert világ megszűnik létezni. Izland, az egyik legszervezettebb ország egyik napról a másikra elveszíti a kapcsolatot a külvilággal, és káosz lesz úrrá benne. Senki nem tudja, mi okozza a fennakadást, az állam, a jog és a társadalom építményei pedig repedezni kezdenek.
A sziget a thriller, a politikai fikció és a disztópia remek kombinációja, ugyanakkor pontos kórkép is a modern világról. A szerző művével megdöbbentette Izlandot, és élénk vitát váltott ki az állam és a társadalom alapjainak fenntarthatóságáról.
Sigrídur Hagalín Björnsdóttir újságíró, az Izlandi Televízió munkatársa. E könyvét az Izlandi Női Irodalmi Díjra is jelölték.

Ez a könyv annak ellenére, hogy fülszöveg alapján nem az én stílusom, azt kell mondjam lenyűgözött. 
Mondom ezt, tekintve, hogy eddig szinte semmi közöm nem volt skandináv könyvekhez, és filmekből is keveset láttam, éppen ezért lepett meg, hogy egyáltalán kézbevettem ez a regényt.

A borítóról annyit, hogy tetszik, illetve nem csak a borító, hanem kívülről az egész könyv. Maga a kép, a színe, súlyra és méretre is. Rég találkoztam olyan kiadvánnyal amit már imádtam csak kézbe venni is.

A cselekmény lassú, bár ez nem is csoda, tekintve milyen szituációt vázolt a szerző. Ennek ellenére egyetlen pillanatig sem volt unalmas, kíváncsian olvastam a különböző karakterek reakcióit erre a feje tetejére fordult világra. 
Ahogyan át szerveződik egy társadalom, hirtelen értéktelen lesz a zenész, a tanár végül pedig az orvos is, mert gyógyszer híján tehetetlenül nézi, hogy meghalnak körülötte mások.
Hirtelen más értelmet nyer, az izlandi jelző, aki máshol született, de több mint tíz éve ott él, az már munkát sem kaphat mert ezzel elveszi a munkát egy IGAZI  izlanditól.

Bepillantást nyertünk a felső szint tevékenységébe, koránt sem annyira, hogy zavaró vagy esetleg érthetetlen legyen. Ők pezsgőznek, és húsos pitét sütnek maguknak mindezt tetővel a fejük fölött.
Látjuk hogyan küzd egy gyermekét egyedül nevelő évek óta izlandi állampolgárságú mexikói nő, hogy életben maradjanak. Átmeneti békére találnak egy kis önellátó közösségben, amíg parancsra szét nem zúzzák azt.
Egy alig tizenhárom éves lány szemén át pedig ennek az új társadalomnak a legalját is bejárhatjuk. Gyerekbűnözők, egy pláza romjai között mocsokban, farkastörvényekkel.

Maradandó könyv lett, azt hiszem sokaknak megérné  elolvasni. 

Borító : 5/5
Történet 5/4 Egyetlen negatívumként a neveket tudnám említeni. Kimondani meg sem próbáltam őket. Sokszor azt is nehezen tudtam eldöntetni férfiről vagy nőről van szó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése