2017. december 1., péntek

Diana igaz története vélemény

ANDREW MORTON

DIANA IGAZ TÖRTÉNETE - SAJÁT SZAVAIVAL


Fülszöveg

Az 1992-ben megjelent Diana igaz története óriási felzúdulást váltott ki az angol uralkodói családban. Később aztán még a kételkedők számára is nyilvánvaló lett, hogy valóban ez a hercegnő igaz története. Akkoriban, amikor a könyv íródott. Diana csapdában érezte magát a királyi családon belül, és nem volt hatalma az események felett. A hercegnőt azonban a könyv megjelenése ahhoz is hozzásegítette, hogy élete új irányt vegyen. Ez az új, boldogabb élet azonban tragikus hirtelenséggel ért véget. Dianáról 1997-es halála után számtalan könyv jelent meg (magyarul is), melyek igen különböző módon, gyakran elfogultan meséltek a hercegnőről. Az évek során azonban beigazolódott, hogy Andrew Morton kötete kiállja az idő próbáját.

Mivel életrajzi könyvről van szó, nem éppen pörgős és gyorsan olvasós.  Sokszor le kellett tennem és elgondolkodnom az olvasottakon. Számomra sokkal inkább volt meghökkentő, mint izgalmas, hiszen mindannyian tudjuk, mi lett a történet vége....
Sosem tudtam tündérmeseként gondolni a hercegnő életére, hiába a szép ruhák és ékszerek, csak sajnálatot éreztem iránta...

Külön érdekesség, hogy végtelenül leköt, szinte minden ami a királyi családdal kapcsolatos. Cikkek, filmek, (A szakközépiskolai ballagásom napján volt Kate és Willmos esküvője. Ahelyett, hogy készülődtem volna beültem a tévé elé és egy angol nyelvű csatornán néztem a közvetítést).
A könyvet olvasva, egyetlen kérdés folyton folyvást visszatért: Mit gondolhatott vajon Károly? Úgy az egészről, ami velük történt. Dianáról... Szerette egyáltalán? Szeretnie kellett.. nem? Vagy legalább éreznie iránta valamit... Bízom benne, hogy minden döntése és cselekedete mögött érthető indok áll. Máskülönben, hihetelten unszimpatikus embernek találtam (Kamillát is, ha már itt tartunk, de nem azért mert ő volt a másik nő...egyszerűen csak ezt az érzést váltja ki belőlem, akár csak egy róla készült fotó is). Vajon ez az érzés tompulna ha megismernénk az ő gondolatait, történetét, mint most Dianáét?

Diana... ami őt illeti... senkinek sem lenne szabad az övéhez hasonló bánásmódban részesülnie. Értem én, hogy királyi család, meg elvárások, kötelességek, de lám hova vezeztett mindez.... Felejtsük el egy pillanatra, hogy hercegnő. Legyen csak egy feleség, egy anya. A munkájában kimagasló, de otthon a négy fal között, egyetlen dicsérő szót sem kap. Rengetegen élnek így, pedig nem lenne szabad azt éreztetni egy emberrel, hogy értéktelen, s bármit csinál, bárhogyan próbálkozik, esélye sincs kivívni a jó szót. Talán kevés ennél pusztítóbb bánásmód/ szituáció létezik.

Megérte elolvasnom, sőt, gyanús, hogy újra elfogom. Nem tudom mi mást írhatnék még róla.
Bocsánat, tudom véleményt kellett volna írnom róla, és ez nem az lett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése