2019. április 28., vasárnap

J.A.Redmerski The Swan and the Jackal

J. A. REDMERSKI
THE SWAN AND THE JACKAL (IN THE COMPANY OF KILLERS 3.)
fülszöveg
This ​is not a romance in any sense of the word. If that's what you're looking for, don't read it.

Fredrik Gustavsson never considered the possibility of love, or that anyone could ever understand or accept his dark and bloody lifestyle—until he met Seraphina, a woman as vicious and blood-thirsty as Fredrik himself. They spent two short but unforgettable years together, full of lust and killing and the darkest kind of love that two people can share.

And then Seraphina was gone.

It’s been six years since Fredrik’s lover and sadistic partner in crime turned his world upside-down. Seraphina went into hiding and has eluded him ever since. Now, he’s getting closer to finding her, and an innocent woman named Cassia is the key to drawing Seraphina from the shadows. But Cassia—after sustaining injuries from a fire that Seraphina ignited—suffers from amnesia and can’t give Fredrik the information he desperately seeks. Having no other choice, Fredrik has been keeping Cassia locked in his basement as he not only tries to get her to recall her past—because she and Seraphina share it—but also to protect her from Seraphina, who clearly wants her dead.

But Cassia is a light in the darkness that Fredrik never believed existed. After a year subjected to her kindness and compassion, he finds himself struggling with his love for Seraphina, and his growing feelings for Cassia—because he knows that to love one, the other must die.

Will light win out over darkness, or will something more powerful than either further destroy an already tortured soul?

Mikor megláttam a borítót két gondolat fogalmazódott meg bennem. Tetszik, talán mert végre férfi van rajta, akit ráadásul semmi erotikus nem leng körbe. A másik, hogy véresebb mint a korábbiak, így sejtettem a történet is az lesz, igazam lett.

Fredriket már a korábbi kötetekben megismertük, már akkor sok volt körülötte a kérdőjel, így mikor megtudtam, hogy önálló részt kap nagyon megörültem. Nem sok olyannal találkoztam még, hogy egy sorozat részeként főszerepbe kerüljön egy mellék karakter.
Még különlegesebbé teszi a könyvet, a szerző előszava, mivel a történet kapcsán számos félreértés adódott, például hogy sokan romantikusként tekintettek rá, pedig ez egy krimi, vagy thriller kategóriába tartozó mű, amelyben időnként előfordulnak romantikus, vagy erotikus pillanatok.

Ezúttal mondhatni két szálon fut a cselekmény. 
 Egyrészt a Fredrik-Cassia-Seraphina felállás. 
A férfi életébe, és időnként múltjába bepillantani úgy éreztem különleges volt, hiszen róla a könyvbéli szereplők is nagyon keveset tudnak (egyedül Viktor ismeri igazán). Bár nem mondhatnám, hogy teljes képet kaptunk arról hogyan is lett ő az aki. Múltjának bizonyos szakaszára (a Seraphinával kapcsolatosra) például sokkal részletesebben szeretnék tudni)
Seraphina neve korábban is felmerült, most viszont csupán egy kísértetként tekintettem rá,  akit Fredrik üldöz. Szívesen belesnék az ő gondolataiba is.
Cassia a fény, a törékeny fehér hattyú ebben a könyvben, róla csak annyit hogy meglepett, de minden értelemben. Nem éreztem valami nyávogós szöszinek sem. Bár ahhoz képest keveset szerepelt, inkább Fredrik szemszögéből láttuk az eseményeket. Mondjuk ez nem von le a jelentőségéből.

 Másrészt az előző kötetekben megismert Viktor Faust és az általa alapított szervezet aktuális megbízása van terítéken, ami Fredrik dolgát igen csak megnehezíti, mivel vívódásai közepette itt is helyt kell állnia. Emellett meg kell küzdenie a mellé beosztott új taggal Doriannal, akinek sosem áll be a szája, és forrófejű. Fredriknek sokszor át is fut a fején, hogy le kéne lőni. 

Ezt a második szálat nem éreztem száz százalékig odavalónak. Szerintem annyi haszna volt, hogy a szerző megmutassa milyen hatással van Cassia jelenlétének Fredrik munkájára. Utólag mégis inkább azt mondom, így volt kerek egész, nem mellesleg a régi karaktereket is jó volt viszontlátni, az újak sorsának alakulását pedig kíváncsian várom.

Tisztában vagyok vele, hogy ez nem romantikus könyv, mégis féltem mi lesz a Cassia Fredrik páros sorsa. Egyszerűen nem tudtam elképzelni , ahogy ők ketten „boldogan élnek”, valahogy úgy mint Viktor és Izabel. Cassia túl törékenynek tűnt a gyilkosok társaságához, Fredriktől pedig idegen lett volna, egy teljes pálfordulás. Hátrahagyni az eddigi sötétséget egyetlen nőért.

Utólag tudom, indokolatlanul féltem egy sablonos drámai szerelmes befejezéstől.
Helyette percekig kezembe temetett arccal ültem, és hajtogattam, hogy „ezt nem hiszem el. Ez mi?” Olyan csavart kaptam, ami eszembe sem jutott soha!
Nem hittem volna, hogy ezt írom, de nem sok kellett hozzá, hogy legördüljön néhány könnycsepp. Amit ettől a könyvtől végképp nem vártam.

Sötétét és feszült hangulatú történet volt. Egy pillanatig sem éreztem, a színvonal esését, akár magában a cselekményben, akár az előző kötetekhez képest. Hozta a megszokott vért és erotikát, ha a pillanat megkívánta, ezt még mindig imádom benne, hogy egyik sincs (de főleg utóbbi) indokolatlanul túltolva.
Remélem ez a sorozat itthon is kiadásra kerül (még csak a Megölni Sarait jelent meg a Könyvmolyképző gondozásában) és megtalálja az olvasóit.

Az előző két kötetről ITT és ITT olvashatsz.

2019. április 23., kedd

Papp Dóra interjú

Papp Dóra írónőt a Bolyongó című könyve kapcsán faggattam egy kicsit. Fogadjátok szeretettel!

Mi adta az ötletet a történethez?
Az, ami az elmúlt években érlelődött bennem és érdekelt: vallásfilozófia, a világunk megértése, működése. Aztán a Vikingek című sorozat feltette az i-re a pontot, és akkor már tudtam, hogy muszáj lesz írnom egy történetet a vallásról és arról, hogyan állnak hozzá a mai magyar fiatalok.

A zenéket mennyire volt könnyű vagy éppen nehéz összeszedni a könyvbe?
Változó. Van, ami egyértelmű, és van, amit sokáig kellett keresnem.

Miért pont skandináv mitológiát választottad? Sok kutatómunkát igényelt az írás?
A görög-római már lerágott csont, az északi mondakörről pedig nem tudtam eleget, de mindig is kíváncsi voltam rá, így beleástam magam.

Mennyi idő alatt készült el a kézirat? Előfordult, hogy valamelyik szereplőd magához ragadta az irányítást és a saját feje után ment (gondolok itt elsősorban Norbira)?
A  kutatómunkával együtt majdnem egy évet vett igénybe. Norbi végig a feje után ment, miután alaposan sikerült kidolgoznom a személyiségét.

Szándékos volt egyfajta vallási ellentét Norbi és az osztály többi tagja között? Érdekes, hogy előbbi verte ki a biztosítékot, és nem a tetoválásai (Lehet velem van a baj, én az utóbbin jobban kiakadtam volna).
Persze, hogy szándékos volt. A gyanú érzete volt szándékos, amit a pogány szó hallatán érez egy olyan ember, aki keresztény kultúrkörben nevelkedett vagy sokat hallott róla élete során. Főleg, ha otthon elmeséli a szüleinek, milyen az új osztálytársa. Mindenkinél más az ingerküszöb, mindenki máson akad ki.

Szeretted a történelmet? Mi a helyzet a kártyával ?
Mindkettőt szeretem.

A könyv végi történelemórán számos aktuális dolog szóba kerül. Ezt egyfajta figyelemfelhívásnak szántad a fiatalok számára, vagy esetleg a saját gondolataidat szeretted volna leírni?
Az egész történetbe próbáltam aktuális motívumokat és eseményeket belecsempészni. Aki ezt észrevette, aki erre fogékony, az értékeli, hogy merek ilyenekről írni, akinek ez már sok, az valamiféle rózsaszín ködben él, de az nem az én műfajom. Arról a világról írok a fiataloknak, amiben élünk. Nem vagyok hajlandó hülyének nézni az olvasóimat, inkább fel szeretném készíteni őket arra, amiről ők igenis tudnak, hisz mindennap benne élnek vagy az interneten keresztül eljut hozzájuk az információ. Akik ismerik az írási stílusomat, örülnek neki, hogy ilyen dolgokról írok, ezt szokták meg tőlem.

Van elképzelésed arról, mi történt Norbiékkal, mikor a könyv lapjai már elfogytak?
Persze, hogy van, de az már nem a könyv része. A Bolyongó így kerek, mert Norbi életének egy fontos, sorsfordító szakaszát meséli el. Sokan nem értik, miért itt hagytam abba, ahogy a Tükörlelkek végét is kérdőjelesnek ítélik, de én mindig arról akarok írni, amikor a változás végbemegy, az a legizgalmasabb folyamat, a legfontosabb szakasz. Az eredményt már bárki el tudja képzelni magának is.

Köszönöm a válaszokat!

2019. április 12., péntek

Istók Anna Éhes felhő a napot

ISTÓK ANNA
ÉHES FELHŐ A NAPOT
fülszöveg
Nóra életében hatalmas törés volt; otthagyta az egyetemet, és két évig Londonban dolgozott pincérnőként. Ám most az apja infarktusa miatt haza kell térnie, szembenézni a múlttal, és egy fájó szerelem emlékével. 
De mi történt pontosan a testvére, Zsóka halála körül? 
Miért bukkan fel újra és újra Csongor, a vonzó sógor? 
Ha mélyek a sebek, akkor is van bűnbocsánat? 
Míg Nóra lépésről lépésre halad a múlt megismerésében, lassan kialakul benne az elképzelés a saját jövőjét illetően is: szenvedélyévé válik a főzés. 
A zamatos, pikáns ételek megálmodása közepette Nóra érzelmei egyre magasabb lángon forrnak. 
Vajon sikerül-e élete főművét kifőznie: a saját boldogságát? 
Lélektani kaland és ínycsiklandozó gasztroregény a nehéz szerelem ösvényein járóknak.

Ezt a könyvet még Eszes Rita Rókatündérjével együtt vásároltam, úgy, hogy a borító már korábban megfogott. Részletesebben annyit mondanék róla, hogy imádom, ráadásul jobban vonzott, mint maga a történet (megjegyzem ritkán veszek meg egy könyvet azért mert tetszett a borítója, pláne hirtelen felindulásból).
Fogalmam sem volt mire számítsak. Fülszöveg alapján azt hittem a Csongor szál erősebb lesz, jobban mondva, Nóra valahogy sziruposabb stílusban epekedik majd a férfi iránt. Nagyjából az egész könyvet csöpögősebbnek hittem, mint ami valójában.

Romantika helyett rengeteg gondolkodnivalót kaptam, és nem utolsó sorban recepteket!
Nóra gasztronómia iránti szenvedélye sugárzott a lapokról!
Minden fejezet egy étel vagy ital címét viseli, amik persze el is készülnek a könyvben, ez adott neki egy kis gasztroregény beütést.

 Közben pedig ott van lány saját  démonaival való küzdelme. 
A legmaradandóbb rész az volt, mikor arról beszélt, évekbe vagy évtizedekbe telik legyőzni a rossz beidegződéseinket, persze mindent tudatosan kell csinálni, ami csak még nehezebbé teszi. Sokan érzik át mennyire igazak ezek a szavak.
Lassan, lépésről lépésre megtalálja a saját útját, szenvedélyét, a helyet, ahol végre jólérzi magát és kiteljesedhet.
Mindezek mellett, Zsóka gondolatait is megismerjük, ami sokat hozzáad a történethez, hogy kerekebb legyen, és bizony sokszor megmentett attól, hogy felilndultásgból vonjak le téves következtetéseket. Azok a részek, néha csak csavartak egyet a sízvemen.
Bár be kelll vallanom, azért rá is haragudtam, nem volt tisztességes Csongorral és szerintem egy ponton már magával sem. Mindkettejüket tönkretette, azért, hogy megfeleljen a szülei elvárásainak, és mert félt a konfliktusoktól. Hogy retteghet valaki ennyire a konfliktusoktól? Bizonyos értelemben nagyon is megértem őt, másfelől dühít a viselkedése. Önzőnek tűnik.

Negatív karakterkénkt az anyát tudnám említetni, persze biztos szerette a gyerekeit, egyszerűen csak, mintha a saját gondolkodását, értékrendjét próbálta volna rajuk erőltetni.
Szívesen beleláttam volna a gondolataiba, sőt azt kívánom, bárcsak Csongorból is többet kaptam volna.


Szóval ahogy láthattátok, a történet a lassú, lelki folyamatokra koncentrál, aki szereti az ilyet annak bártran ajánlom (a végén meg hátha kedvet kap a főzéshez is).
Ha össze kellene foglalnom az egész egy gondolkodós, "magamratalálós" keserédes olvasmány volt, ami úgy érzem pont jókor talált rám.
Minden sorát imádtam! Köszönöm!

2019. április 7., vasárnap

Az Andrássy út története


Az Andrássy út a VI. kerületet (Terézvárost) szeli át, a belvárost köti össze a Városligettel.
Légifotó
Kép forrása Wikipedia
Hossza 2310 méter.
Felosztását tekintve három részből áll:
I. Deák Ferenc tértől az Oktogonig (Hossza: 844 méter)
II. Oktogontól a Kodály Köröndig (Hossza: 563 méter)
III. Kodály Köröndtől a Hősök teréig (Hossza: 656 méter)


Érdekesség, hogy az Andrássy út 132 számból áll a 132-es az Albán nagykövetség), ebből azonban, csupán 5 modern épület. Ez a világon egyedülálló, és bármennyire is úgy tűnhet, nem előre megtervezett koncepció, egyszerűen így hozta az élet (a világháborúk okozta szegénység és pusztulás -és azok helyreállítása- később az államosítás, ma már pedig az UNESCO védelmi miatt tilos bontani).

Az évek során számos nevet viselt már: Sugárút (1883), Andrássy út (1885), Sztálin út (1950), Magyar Ifjúság útja (1956), Népköztársaság útja (1957), végül pedig 1990 – ben kapta meg újra az Andrássy nevet.

Terézváros ütőere az 1800-as években a Király utca volt, ám ahogy telt az idő, a 19. század közepére már túl zsúfolttá vált. A fennálló problémára, végül az idősebb Andrássy Gyula javasolt egy megoldást, egy új sugárút megépítését.

Az Andrássy út Belváros felöli kezdete 1875 körül.
Kép forrása Wikipedia
Ezt a javaslatot, a Képviselőház 1870-ben el is fogadta, egy évre rá 1871-ben meg is kezdték az építkezést, amit az 1873-as gazdasági válság lassított, 1876-rapedig tejesen leállított.
Így a korábban a befektetők által megvásárolt telkek visszakerültek a Fővároshoz, ám később az újabb építkezési hullámnak köszönhetően a vállalkozók helyét ezúttal felső-középoszálybeliek illetve főurak vették át. Az első telektulajdonosok közt volt Erdődy István, Dessewfy Aurél és gróf Zichy Jánosné.
Az utat ünnepélyes keretek között 1876. augusztus 20-án adták át, az utolsó üresen álló telket pedig 1885-ben építették be. Hogy csökkentse a zajt és védje a lovak patáit, fakockaborítást kapott.

1988 és 1996 között számos felújításon esett át. Nagy gondolt fordítottak a fasor tejes felújítására, mely 1989-től egészen 1990-ig tartott. A Földalatti felújításának idejére szintén lezárták a teljes Andrássy utat (Ez idő alatt, kicserélték a teljes pályaszerkezetet, az Oktogonnál lévő közműalagútban a több mint 100 éves vízvezetéket és 11 állomás felújítására is sor került) maga a felújítás pedig 1996-ban ért véget.

Az Andrássy út vége, háttérben a Hősök terével.
Kép forrása Wikipedia
2002 óta pedig a Világörökség része (a Földalattival és a Hősök terével együtt).
Karácsonyi fények
Kép forrása Wikipedia


2019. április 4., csütörtök

Schiffer Miklós Köszönöm, Kérem


SCHIFFER MIKLÓS
KÖSZÖNÖM, KÉREM
Jómodor akkor is létezik, ha sokan nem hallottak róla
fülszöveg
Az ​emberek közötti kapcsolatoknak mindig is megvoltak a maguk szabályai, amelyeket a közösség tagjainak be kellett tartaniuk. Bíborbanszületett Konstantin bizánci uralkodó már a X. században komplett illemtankönyvben foglalta össze a viselkedés, a rendezvényeken és a császári udvarban való megjelenés, a közös étkezés szigorúan követendő törvényeit.
Ma is terjedelmes kézikönyvek tárgyalják ezt a témát, sőt egyetemi szakokon és tanfolyamokon képeznek protokollszakértőket, akik segíthetnek eligazodni a földi halandóknak a diplomácia útvesztőiben.
A mindennapokban ugyanakkor nem a régmúlt idők etikettjét vagy a hivatalos érintkezések során érvényes protokollt kell elsősorban ismernünk, hanem sokkal inkább az illem (más szóval: a viselkedéskultúra) és a jó modor, az ízléses megjelenés szabályait érdemes elsajátítanunk, amelyek révén kulturált ember módjára élhetünk.
Meggyőződésem, hogy a klasszikus viselkedési szabályok soha nem évülnek el, csupán a kor igényei szerint változnak, fejlődnek, vagy éppen újabbak születnek a régiek mellé. Attól, hogy szívesen kapunk be egy szaftos hamburgert valamelyik trendi street food helyen, még nem árt tisztában lennünk azzal, hogyan étkezhetünk kulturált módon a damaszttal terített asztal mellett. Manapság mindenki tegeződik, de ettől ismernünk kell az udvarias megszólításokat, a köszönés formálisabb verzióit is. Mostanra az élet egyre több területén megvalósult a nemek közti egyenlőség, ennek ellenére – vagy éppen emiatt – fontos, hogy a férfiak megőrizzék a nőkkel szembeni tiszteletteljes, előzékeny viselkedésüket. Én azt vallom, hogy a jó stílus, a helyes manír ma, a XXI. században is nélkülözhetetlen eleme társas kapcsolatainknak, szebbé teszi a mindennapjainkat, feldobja a környezetünk hangulatát, s nem utolsósorban örömet szerez önmagunknak is…
A szöveg végső formába öntése során arra törekedtem, hogy a családi élettől az utazáson át a terített asztalig, a helyes megszólítási formákon keresztül az esküvőszervezésig és az online jelenlétig az összes releváns témára kitérjek, amelyek a mindennapokban felmerülhetnek, s választás elé állíthatnak minket. „A jó modor a legjobb útlevél az életben" – vallotta Jean de La Bruyere francia moralista a XVII. században. Ennek szellemében született meg ez a könyv.

A könyvről Facebookon láttam egy hirdetést, már akkor felkeltette az érdeklődésem. Minden késztetésem ellenére hezitáltam, hogy megvegyem-e. Persze végül rászántam magam, máskülönben nem írnám most ezt a bejegyzést.
Plusz már akkor felvetett bennem néhány kérdést, mikor még csak meg sem vettem. Ezek nem arról szóltak, hogy egyáltalán érdemes-e megvennem, hanem hogy a mai világban mennyire fontos betartani az illemet? Mármint, őszintén, hányan figyelnek rá? Sokuknak se kedve, sem türelme hozzá. Mindig mindenki siet mindenhová, nincs ideje udvariasnak lenni. Mégis, megjegyzik, ha valahol valaki udvariatlanul viselkedik velük.
Persze, az hogy ismerjük ezeket a szabályokat, és hogy betartjuk őket két külön dolog.

Kivitelezés szempontjából egyszerű, igényes kiadvány (az illusztrációkért  egyenesen rajongtam). Szerkezetét tekintve, 18 fejezetből áll (plusz bevezetés és zárás) ezalatt mindenre részletesen kitér. Természetesen a legalapvetőbb szituációtól indít, tanuljunk meg illendően köszönni, és persze az sem mindegy, kit hogyan szólítunk meg (különböző napszakban, helyszíneken, szituációkban). Ezek mellett ízelítőt kapunk abból is, hogyan viselkedjünk szállodában, étteremben, közlekedés során, csak hogy néhány példát említsek. Minden fejezetben felölelt témát részletesen kifejt, több szemszögből megvizsgál, még ha csak néhány sorban is.

Le kell szögeznem, attól, hogy valaki elolvassa ezt  a könyvet (vagy bármi más erről szóló írást) nem fog azonnal illendően viselkedni, akarni is kell. Meg persze odafigyelni, és az embernek magát folyton figyelmeztetni (ami egyáltalán nem egyszerű).

Jó érzés, hogy ott lesz a polcomon, és bármikor levehetem, ha szükségem van rá. Bevallom régóta hiányoltam egy illemtannal kapcsolatos könyvet. Értem, hogy ott az internet, ahol minden megtalálható, de szükségem volt valami kézzelfoghatóbbra.

Összességégében hasznosnak találtam, nem bántam, hogy megvettem.