2018. szeptember 24., hétfő

A Város Ikrei

Hogy miért írok pont ezekről az épületekről? Nos, mert fontos helyszíne lesz majd egyikük a Másvilág sorozatnak, az elsőben már néhány jelenet ott játszódik majd, de csak a folytatásban kap hangsúlyosabb szerepet.

Hivatalos nevükön Klotild paloták, de nevezik őket a Város Ikreinek, illetve Klotildnak (az északi palota) és Matildnak (déli palota). Utóbbira nem sikerült magyarázatot találnom, bár arra tippelek, hogy Klotildnak értelemszerűen a főhercegnéhez van köze, Matild viszont… talán mert a Habsburg családban három Matild nevű lány is előfordult. Persze ez csak tipp. Ti mit gondoltok?
Az Erzsébet híd tervezett építése miatt lebontott házak helyén üres telkek álltak, ezekre írtak ki József Károly főherceg felesége Klotild Mára javaslatára pályázatot.

Később a megbízást Korb Flóris és Giergl Kálmán kapta. A házak 1899-1902 között épültek. Különlegessé tette a palotákat, hogy Budapesten itt építettek be először liftet, a  kályhákat a Zsolnay Csempegyár szállította, az ablakok pedig Roth Miksa üvegfestő, mozaikművész műhelyében készültek. Másik érdekesség, hogy a házak tükörszimmetrikusan helyezkednek el az Erzsébet híd előtt.

Annakidején a földszinten kávéházak, üzletek, galériák, odafent pedig irodák és lakások kaptak helyet.
1901-től a déli palotában működött a Belvárosi Kávéház (melynek helyén a hatvanas évektől önkiszolgáló étterem üzemelt, ma kaszinó). Az északi palotában Báv régiségbolt, ma Buddha Bar Hotel.


Mint sok más épületet a fővárosban, a palotákat is meggyötörte a II. világháború, végül az ötvenes években állították helyre őket,  1977-től pedig műemlékként vannak nyilvántartva.

Jelenleg a Klotild palotában, mint fentebb is írtam luxus hotel üzemel. Matilddal kapcsolatban is hasonló elképzelések vannak. 2019-re ugyan is oda egy a törökök által üzemeltetett hotelt terveztek, amely Magyarország első  The Luxury Collection hotele  lesz.

Felmerült bennem a kérdés, vajon mi értelme ennek? Nem lehetett volna mást egy csilli-villi hotel helyett? Szerintetek?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése