2018. július 16., hétfő

A Newyork

Nem ez a bejegyzés nem a városról majd.
A Palotáról és benne A Kávéházról, amely 2007-ben Europa Nostra-díjat kapott, 2011-ben elnyerte a világ legszebb kávéháza címet, 2014-ben pedig 120 éves fennállását ünnepelte.

Nem emlékszem pontosan, hol találkoztam először a névvel, azt hiszem a Másvilág történetek kapcsán említette a férjem. Először képeket kerestem, amiket elnézve, cseppet sem csodálkoztam azon, hogy megkapta a fent említett rangos elismerést.


Sokat töprengtem, mi állhat a névválasztás mögött, biztosra vettem, ennek is megvan a maga története. Nem tévedtem.
Arányi Miksa (eredeti nevén Max Aufricht) Párizsban megismerkedett a New York Biztosító Társaság igazgatójával. A találkozón a férfi megbízást kapott, hogy építse ki a cég magyarországi hálózatát.
 Feladata sikerrel járt, 1894-ben Hauszmann Alajos Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján pedig felépült a biztosító társaság budapesti székháza a New York Palota, melyet a földszinten nyíló kávéház Budapest legismertebb épületévé tett.

„Már az 1894. október 23-án megtartott ünnepélyes megnyitóra is tódult az akkori irodalmi és művészvilág színe-java. A New York akaratlanul is irodalmi kávéházzá avanzsált. Ez a hely volt az otthona a Nyugat című folyóiratnak, itt lett törzsasztala a Pesti Napló szerkesztőségének, a félelmetes kritikusok a híres "veseasztal" körül tanyáztak, a filmesek a Dohány utcai oldalon, a karzaton helyezkedtek el, de itt tartották a színházi premierek bankettjeit is, és szintén itt volt a képzőművészek "napközije", a Nyeho.” (részlet a hvg portál egyik cikkéből)

Az épület a második világháborúban megsérült, ezért 1947-ben bezárták. Később sportszerüzletként és utazási irodaként funkcionált. Na, hogy ez kinek vagy jutott eszébe, arra azért kíváncsi lennék. Ez talán nagyobb csapás volt, mint a háborúban elszenvedett károk.

Később 1954-ben Hungária néven újra megnyitott, ám mostani pompáját a rendszerváltás után nyerte vissza egy 2001- től 2006-ig tartó rekonstrukció során.
New York Palota

Aki a kávéházakért rajong ajánlott hogy egyszer ellátogasson ide, aki az irodalomért annak egyenesen kötelező!
A Nyugat 25 éves jubileumán: többek között Szép Ernő, Móricz Zsigmond, Babits Mihály, Török Sophie, Füst Milán, Kosztolányi Dezső és Karinthy Frigyes

"Itt működött 1908-tól a Nyugat szerkesztősége, a karzaton szerkesztette a folyóiratot Osvát Ernő, ahol emléktáblája ma is látható, és biztos érzékkel választotta ki a tehetségeket a rengeteg írójelölt közül, akik kézirataikkal keresték meg: Móricz a Hét krajcárral, Kosztolányi A szegény kisgyermek panaszaival. A New Yorkban alkotott Ady Endre, Krúdy Gyula és Molnár Ferenc is. A vidéki újságírók első útja Pesten szintén a New York kávéházba vezetett, hogy kapcsolatokat és információt szerezzenek. Az Erzsébet körúti fronton lévő, ellipszis alakú, óriási „veseasztal” körül tanyáztak a rettegett kritikusok is, akik minden művészeti és irodalmi eseményt kitárgyaltak. A levéltári iratok szerint a legendás mondás járta, hogy „a feketekávéval együtt egy-két eleven írót is elfogyasztottak”. (részlet a kávéklub egyik cikkéből).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése