2018. július 12., csütörtök

Amanda Prowse Mit vétettem?

AMANDA PROWSE
MIT VÉTETTEM?
Fülszöveg
Kathryn Brooker anya és feleség. Két szép kamasz gyermeke, vonzó, iskolaigazgató férje oldalán olyan életet élhet, amilyet mindenki irigyel: az angol kisváros elit iskolájának tanári kara, a barátaik, a jómódú szülők sokasága. Egy nap azonban olyasmi történik a mindig rendes ház falai között, amely áthúzza, összekaszabolja a tökéletes élet, a mintacsalád eddig ismert képét. Mert a zárt ajtók mögött szenvedés volt, kín és megsemmisülés. 
Amanda Prowse könyve a tűrés és a küzdelem regénye, a gyermekeiért magát is feláldozó nőé, aki végül mégis képessé válik a harcra, amellyel saját magának tartozik. De hogyan kaphat erőre egy reménytelen asszony, miként képes megváltoztatni a sorsát, elhagyni azt a földi poklot, amelybe jószántából lépett? A Mit vétettem? ennek a történetét tárja az olvasó elé, a ráeszmélést, a megkönnyebbülést és a reményt, hogy mindig van lehetőség új életet élni.

Ez a történet egyszerre volt számomra borzasztó és lélekmelengető. A kezdés brutális, percekig csak pislogtam, de úgy gondoltam, előttem még több száz oldal, hát biztosan megtudom mi vezetett idáig. Miután ezen túlléptem és folytattam a történetet, felháborodva olvastam az egyik karakter mondatait. „De hát te nem ilyen vagy, hogy vetemedhettél erre? Mindig vidámnak láttunk titeket. Te amúgy biztos, hogy ép az elméd?” Persze nem így hangoztak el a kérdések de a lényegük ennyi volt. Ezek a szavak egy a főszereplőhöz közel álló ügyvédtől hangoztak el. Ö is a látottak alapján vont le következtetést az asszony életéről, kívülállóként boldog családot látott.

Talán még ennél is rosszabb volt, hogy Kate gyerekei sem tudták mi történik éjszakánként a szüleik között. Gyűlöltem ezeket a fejezeteket. Mondhatnánk , hogy ez csak könyv, de a családon belüli erőszak nagyon is létező jelenség.

A börtönben töltött évekről keveset tudunk meg, a regény arra helyezi a hangsúlyt, miként szerzi vissza önmagát és válik Kathlyn-ből Kate-té. 
Szerettem a nyaralást, a nyugalmat és Simont. Viszont minden kellemes pillanatot átitatott a bizonytalanság és egyfajta félelem. Hogyan reagálnak az emberek, ha megtudják Kate titkát, mi lesz vele és a gyerekeivel?

A tartalom és a vélemény alapján ez is amolyan nőknek íródott „lelkizős” könyvnek tűnhet. Van benne igazság, viszont szerintem leheletnyi átírással, és egy férfi főszereplővel is működne, csak szokatlannak tűnne.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése